Attentat

Attentat är tillbaka! Så löd titeln på deras hemsida i juni 2019. Mer exakt så var det den 26 juni 2019 som en efterlängtad singel, “Gogo fighter” släpptes, en singel från albumet “Punkhjärta” som gavs ut i sin helhet ett par månader senare. Texten är som alltid dagsaktuell med en ilska och kämparglädje och musiken är rå och drivande. Precis som punk skall vara.

Bandet debuterade 1978, i den starka vänstervåg som svepte över landet. De namngavs som The Frogs men tillika sina punkkollegor Ebba Grön, ändrade de ganska snabbt sitt namn till något mer gångbart, och Attentat såg ljuset lagom till den numer klassiska festivalen i Göteborg, “Mot elitkultur” på Sprängkullen, sent i november 1978. Göteborgsbandet bestod av Mats Jönsson, Magnus Rydman, Martin Fabian och Dag Wetterholm.

Lokalpatrioter med energi för hela Sverige

Attentats texter gällde framför allt förändringarna i deras egen stad Göteborg. Varvet lades ner, Operahuset skulle byggas och arbetarstaden Göteborg såg andra möjligheter än vad Attentat gjorde. Deras låtar var aggressiva och energiska och efter spelningen på Azaleascenen under Slottsskogsfestivalen 1979 tog de publiken med storm. Nu var det dags för resten av Sverige att stifta bekantskap med Attentat.

Snart kuskade de runt i vårt avlånga land och spred sin energi, kampvilja och hatet mot patriarkatet. Debutalbumet “Tatuerade tårar” kom sent 1981 och här fanns de kommande livespelnings-favoriterna Unga & många, Den lille folkpartisten och låten Maktlös. Live var de starka och populära och de hade många scenframträdanden framför sig. De gick åter in i studion och 1982 släppte de en ny singel, “Fågel”

Andra plattan i en helt ny stil

Singeln “Fågel” blev en vattendelare för Attentats musik. Den gick från att vara rå och krass punk till att bli poppigare och mer tilltalande för en större publik. Dock så återgick bandet till de lite tuffare tongångarna ganska snart och 1984 gav de ut sitt tredje album som var ett mer renodlat rock-album. Turnén som följde på plattan blev en tuff uppgift för bandet.

Attentat hade redan spelat och turnerat intensivt i flera år, självklart kombinerat med den rockiga livsstilen som hade slitit på alla bandmedlemmarna. Blödande magsår för Peter Björklund “Peete the Beat” och opererade stämband för sångaren Mats Jönsson, blev något av ett avslut för bandet. Några ytterligare spelningar och med totalt 450 livespelningar, så packade Attentat ihop och tackade för sig.

Comeback och nya fans

På klassiska Magasinet och Kåren i Göteborg så steg Attentat upp på scenen igen. De hade fått kontakt med skivbolaget Arda Records, som ville sätta ihop en samlingsplatta med de klassiska punkbanden från 1970–80-talet. Samlingsplattan ”Pilsner, punk och poesi” kom 1991 och fram till 1993 spelade Attentat regelbundet igen. Bandet kom därefter åter att vilas och de flesta av bandmedlemmarna bildade familj och skapade andra liv.

Attentat har som band aldrig lagts ned utan har hela tiden återkommit på scen och på samlingsplattor. Detta har naturligtvis även gjort att de hela tiden har fått ett nytt antal fans som upptäcker dem och deras musik. Till sist var det Peete the Beat som tackade för sig och därmed behövdes en ersättare. Som ersättare och ny bandmedlem kom Paul Schöning.

Nya krafter, influenser och därmed ny musik

Med ny inspiration gav sig Attentat in i musiken igen och det var dags att skapa nytt. 2012 blev det nya singlar och den första blev ”Fy fan svenska man”. Titeln på det album som släpptes i februari 2013 blev kort och gott ”Fy fan!” Albumet, blev det mest folkkära som Attentat har släppt och hamnade på svenska topp 20-listan av sålda album.

Punkhjärta 2019

Namnet på deras senaste album ger hopp om att Attentat har hittat tillbaka till sina musikaliska rötter, och visst är det så. Lite råare och rakare, mer avskalat och mindre anpassat. Mer punk helt enkelt! De avskalade gitarrerna och de på nytt lätt argsinta bandmedlemmarna ger oss i publiken något att se fram emot. Ett nytt Attentat på scen, punkigare och argare än på länge!