Ebba Grön

Det hela startade norr om Stockholm, i Rågsved, där tre kompisar festade tillsammans och musiken var en av deltagarna. Replokalen vad deras andra hem. Grabbarna som bildade bandet var Joakim “Pimme” Thåström, Gunnar “Gurra” Ljungstedt och Lennart “Fjodor” Eriksson. De var arga, uppgivna och hade en stark vilja att förändra världen. Detta gjorde det självklart att de använde musiken och changern punk som uttrycksmedel. Bandets första namn som kom till på klassiskt punkvis “the Haters” eller hatarna på svenska, byttes snabbt ut till det idag klassiska Ebba Grön. Ett namn som även det har politisk bakgrund via en polisoperation som namngavs som operation Ebba.

I replokalen spelades det både högt och snabbt och på det där raka sättet som punken medger. Texter med viktigt innehåll gav substans till låtarna som oftare handlade om politik och statens övertag över den lilla människan än om olycklig kärlek och relationer. Ungdomarna var redo och tog snabbt till sig de karismatiska bandmedlemmarna med Joakim Pimme Thåström i spetsen. Den första singeln med två spår kom ut 1978 i 500 exemplar. Den köptes upp av bandmedlemmarna själva och mer eller mindre skänktes bort till nära, kära och vänner. Idag är dessa två första låtarna Profit och Ung och sänkt, två riktiga klassiker.

Första fullängdskivan är idag ett av Sveriges bästa album.

1979 hade de samlat på sig ett flertal punklåtar och satte ihop sitt första fullängdsalbum “We are only in it for the drugs”. Som namnet säger så var det med största säkerhet en hel del alkohol, fest och droger inblandat i deras strävan att bli musikstjärnor. Dock höll det sin profil och stil samtidigt som låtarna höll en kvalitet som gagnade framtiden. Idag är detta album utsett till ett av Sveriges absolut bästa album genom tiderna och jag kan inte mer än hålla med. Den raka arga punken med verkliga under toner och en vilja att säga något till de som bestämmer gör att plattan än idag håller måttet.

Genombrott och senare folkliga, hur gick det då med punken?

Deras andra album blev det album som man idag kallar för deras stora genombrott. Kärlek & Uppror kom ut 1981 och gjorde Ebba Grön kända för den unga svenska publiken. På denna skiva finns klassiker som 800 grader, titellåten kärlek & uppror och Mamma, pappa, barn. Det är låtar som har sjungits i alla varianter, till skivan, i bilen, på konserter och av alla olika tänkbara människor. hur gick det då med punken? Den ilskna generations musiken som plötsligt blev folklig och populär? Här uppstod naturligtvis en konflikt i bandet som var svår att hantera. Det blev trots allt en skiva till.

Sista plattan med gänget!

Lika kort och intensivt som punken är rak blev Ebba Gröns framgångar. Deras sista album, som de rätt och slätt kallade för Ebba Grön, kom ut i april 1982. Efter flera år och ett antal konserter där liveakten stod högt i kust, hade killarna utvecklats och förändrats. Deras sista album kommer därför aldrig att klassas som ett punk-album av högsta klass. Det var för mycket eftertänksamhet och tankar involverade. Albumet sålde i massor och därmed var ungdomarna från Rågsved strax utanför Stockholm, folkliga. Det var dags att lägga av. Det gjorde man, 1983 var det ett faktum och man avbröt alla planerade konserter och helt enkelt lade ner bandet.

Dagens Ebba Grön

Idag finns ingen riktig motsvarighet till Ebba Grön. Många band kommer från replokalerna men också från multinationella TV-serier och framgångssagor i tävlingssammanhang. Ebba Gröns bandmedlemmar hade en vilja att förändra och säga sitt som gick rakt in i hjärtat på de som tyckte likadant. När deras musikstil sakta förändrades till det som idag kan kallas folkligt, så tappade Ebba Grön sin ursprungliga kärna och enligt mig och många andra, gjorde de helt rätt i att avsluta bandet. Efter Ebba Grön fortsatte bandmedlemmarna med olika musikaliska projekt. Det största är nog Imperiet, ett band med vilja och ett uttryck, men dock inte lika arga och högljudda som klassiska punkbandet Ebba Grön.