Europe

Europe är ett svenskt band, närmare bestämt ett hårdrocksband, som har rönt stora framgångar. Mest kända är de antagligen för sin låt ”The Final Countdown”. Gruppen Europe kommer ursprungligen från Upplands Väsby. De hade en storhetstid under 80-talet och den tidigare delen av 90-talet med flera hits. Utöver ”The Final Countdown” hade de även hits som exempelvis “Rock the Night”, “Carrie”, ”Open Your Heart” och “Prisoners in Paradise”. De gav under åren 1983 till 1991 ut fem studioalbum och även några samlingsalbum. De turnerade flitigt och höll många uppskattade konserter under den här perioden för sina många hängivna hårdrocksfans.

Efter den här perioden gjorde Europe ett uppehåll för att sedan göra comeback i början av 2000-talet. Bandmedlemmarna Joey Tempest och Kee Marcello gjorde egna soloalbum och John Levén, Mic Michaeli och Ian Haugland turnerade med andra artister och band. Nu gjorde de succé återigen med hitlåtar som “New Love in Town”, “Got to Have Faith” och “Not Supposed to Sing the Blues”. Under åren 2004 till 2017 gav Europe ut sex nya studioalbum vilket gör dem till ett mycket produktivt band. De har även fortsatt att turnera och var senast på turné 2017 med turnén Tour the Earth.

The Final Countdown

Sällan har en svensk låt nått sån framgång som The Final Countdown av Europe. Introt är episkt och har spelats konstant sedan låten släpptes redan i februari 1986. Den har toppat listorna i flera länder däribland Storbritannien, Japan och Sverige och legat på plats åtta i USA. Den är skriven av Europes frontfigur Joey Tempest. Låten hör hemma på ett album med samma namn. Låttexten tycks vara inspirerad av Space Oddity av David Bowie och handlar om att lämna jorden i en rymdfarkost. Den förekommer i flera Tv-spel som NHL Slapshot, NHL 11, Just Dance 4 och Singstar 80’s.

De tidiga åren med Europe

Europe (på den tiden Force) bildades av Joey Tempest och John Norum tillsammans med Peter Olsson och Tony Reno. Året var 1978. Senare ersattes Peter Olsson av John Levén. Det var 1982 som Force bytte namn till Europe. De spelade på den tiden på torg och fester. De vann Rock-SM och som första pris fick de en skivinspelning. När debutalbumet kom 1983 sålde det över 30 000 exemplar i Sverige. Sen fick Europe kontrakt i Japan och genomförde även en turné som avslutades på Gröna Lund. 1985 gjorde de soundtracket till en film med namnet On the Loose och deltog i Swedish Metal Aid.

Livespelningar

Europe etablerade sig som ett uppskattat liveband. De har gjort extremt många turnéer och spelningar genom åren. Den största publiken hade de på millenniespelningen i Stockholm på nyårsafton 1999 och den längsta spelningen genomfördes på Sweden Rock Festival år 2013. Deras flitiga turnerande har sannolikt bidragit till deras popularitet och kontakt med fans och publik. Europe har även släppt flera livealbum och samlingsalbum genom tiderna. Deras konserter finns dessutom att se inspelade för den som vill återuppleva Europe från deras glansdagar. Europe har bland annat varit förband till Kiss och spelat med flera stora världsartister som Bon Jovi och Metallica.

Dagens folkkära Europe

Europe måste ses som ett av Sveriges mäktigaste band. De har släppt inte mindre än nio studioalbum, tre livealbum, en EP, 29 singlar och tre kompilationer. Tillsammans har dessa sålt i mer 25 miljoner exemplar. Europe firade 20-årsjubileet av sitt genombrott genom att släppa en DVD med en konsert från den så kallade The Final Countdown-turnén. På DVD:n finns även material när bandet berättar nostalgiskt om tiden kring genombrottet med Europe. Bandet Europe är mycket folkkärt i Sverige och har bland annat uppträtt på Sommarkrysset i TV4, på den 22: a världsjamboreen i Skåne och på kalkstensbrottet Dalhalla i Dalarna. Europes musik har de flesta svenskar någon relation till.