Imperial State Electric

Att detta är något punkband från en obskyr replokal i källaren på kulturhuset i Örnsköldsvik kommer vi aldrig att kunna säga om bandet Imperial State Electric. Men att de skriver och spelar musik för att de vill och har något att säga kan däremot sägas med bestämdhet. Bandet bildades så sent som 2010 efter att superstjärnorna i The Hellacopters bestämt sig för att avsluta karriären och bandet. Bandet som rönt fantastiska framgångar över hela världen. Livet som rockstjärna sliter, grabbarna blir män och viljorna kan vara svåra att hålla ihop. Vi kallar det livet helt enkelt. Men finns viljan och kärleken till musiken så blir det ofta en fortsättning trots allt.

För Nicke Andersson, frontmannen på sång och gitarr i The Hellacopters stavas fortsättningen Imperial State Electric. Nicke var inte beredd att sluta med musik, hans kreativitet fortsatte att flöda och gav honom ett gäng låtar som han skrev och spelade alla instrumenten till, i studion. Men som den drivande bandmedlem han alltid varit så föll det sig naturligt att ånyo bilda ett band. Medlemmarna blev hans vänner från förr, från coverbandet Cold Ethyl, Dolph de Borst, Tobias Egge och Tomas Eriksson. Studioalbumet döptes helt kort till Imperial State Electric och blev en presentation av bandet och musiken tillägnad den nyfikna publiken.

Musikstil och uttryck för Imperial State Electric

Att grabbarna kan spela rock är det ingen som behöver undra, rak och rejäl rockmusik. Denna gång har dock Nicke Andersson tagit fram ett större finlir och flirtar vilt med den amerikanska grundläggande rockkulturen. Det är poppigt, det är country men framför allt är det rock. Rock från en svunnen tid eller som en recensent uttrycker sig – en tidsmaskin. Nicke Andersson och grabbarna går all in, med videos, klädstil och framför allt med instrument och inspelningen. Allt är från förr. Men visst, idag är det helt rätt med vinylplattor och visst ger omslagets bilder på bandmedlemmarna i amerikansk retrostil helt rätt vibbar.

Musiker ända ut i fingerspetsarna – Nicke Andersson

När livet har bestämt vad som är din roll och ditt kall är, är det synd att sätt begränsningarna själv. Nicke Andersson är en musiker som sällan begränsar sig utan med glädje, vilja och kompetens tar han sig an andras men framför allt egna musikprojekt. Som största framgång alla kategorier kommer med största säkerhet The Hellacopters att räknas, men Nicke har gjort så mycket mer. Flera välkända svenska metalband har haft någon inblandning av Nicke Andersson, t ex Entombed, Death Bread, Nihilist och självklart som tillfällig sparringpartner på ett otal skivor, bland annat Stefan Sundströms platta “Hjärtats melodi”.

The Hellacopters var det största…

… men Imperial States Electric kanske är det roligaste? Ett projekt och ett liv som the Hellacopters stod för vill nog ingen ha ogjort om man någon gång får chansen. Men visst har alla guldmedaljer en baksida. Den baksidan kan bestå av intriger internt, utvecklingspotential och kreativitet som till slut inte får något utrymme då pengar styr skutan framåt. Det vanliga livet med rutiner, familj och barn som inte får det utrymme man önskar och generellt att var sak har sin tid. Det är många faktorer som kan göra det nödvändigt att bryta sig ur och göra annat som man brinner för, längtar till och verkligen vill.

Nya projekt och ny musik

Imperial State Electric har kommit att bli ett accepterat vid-sidan-om projekt. Ett projekt som visar att musiken verkligen är allt för en person som Nicke Andersson. Han står stolt med sina musikaliska värderingar och fortsätter att producera riktigt bra musik och text till sin publik. Gruppen gjorde en konsert på Sweden Rock festival 2016 där Nicke hade spelat med ett återupplivat Hellacopters inför fullsatt gräsmatta och nu tog sig an eftermiddagens svåra speltid. Hela gruppen utspelade glädje, musikalitet och en avslappnad image som gick rakt in i publikens hjärtan. Här och då förstod många vilken bra musiker Nicke Andersson är och hur mycket han och hans vänner älskar musik.