Kent

Kent är för många mer än ett band. De är ett av de absolut största svenska banden genom tiderna inom genren rock. De har gett ut inte mindre än 12 studioalbum på svenska sedan debuten 1995 och sålt mer än 2,3 miljoner fullängdsalbum. Deras musik har prisats med en plats i Swedish Music Hall of Fame och de har vunnit otaliga mängder av Rockbjörnar, Grammisar och priser från P3 Guld. De har även turnerat flitigt och har utsett till Årets liveband. Många ser Kent nästan som en livsstil och deras fans är mycket hängivna. Deras texter har ofta hög igenkänningsfaktor.

Förlagan till Kent grundades i sörmländska Eskilstuna under 1990-talet först under namnet Jones & Giftet, sedan bytte de namn till Havsänglar för att slutligen landa i namnet Kent som de har behållit sedan 1993. Den första listframgången eller första genomslaget kom 1996 när de släppte singeln “Kräm (så nära får ingen gå)”. 2016 meddelande Kent att det skulle bli deras sista år tillsammans som Kent. De meddelade detta via en musikvideo och tillkännagav även samtidigt släppet av sitt sista album “Då som nu för alltid” och en omfattande avskedsturné. Sista spelningen blev på Tele2 Arena i december 2016. Det släpptes även en dokumentärfilm i samband med avskedet.

Bandmedlemmar

Den forna uppsättningen som var med ända sedan starten 1990 är medlemmarna Joakim Berg, Markus Mustonen, Martin Sköld, Sami Sirviö och Thomas Bergqvist. Dessa medlemmar har kommit att bytas ut under åren. Thomas Bergqvist på keyboard och piano ersattes 1992 av Martin Roos på gitarr som fortsatte fram till och med 1995. Han lämnade efter utgivningen av debutalbumet Kent. Istället anslöt Harri Mänty som var gitarrist i bandet fram till och med 2006. De övriga fyra medlemmarna har fortsatt alla år med Joakim Berg på sång och Martin Sköld, Markus Mustonen och Sami Sirviö på gitarr, bas och trummor.

Album

Debutalbumet ”Kent” släpptes 1995. Uppföljaren blev ”Verkligen” som kom 1996. Från och med det albumet har bandet toppat Sverigetopplistan med alla sina nio efterföljande studioalbum. ”Isola” kom 1997, ”Hagnesta Hill” 1999, ”Vapen & ammunition” kom 2012 och det var här som Kent slog igenom mer kommersiellt för den stora massan i Sverige. Med låtar som ”Sverige” och ”Dom Andra” toppade de singellistan. Albumet “Vapen & ammunition” har tillbringar längst tid på Sverigetopplistan med sina totalt 85 veckor på listan. Kent har även gett ut ett flertal på engelska men utan att riktigt slå igenom. I de skandinaviska länderna är de däremot stora.

Den vita konserten

Något som Kent har uppmärksammats särskilt för är deras legendariska konsert som de gjorde under 2003. Under det här året gav de bara en enda spelning och det var på nationaldagen på Stockholms stadion. 35 000 personer var på plats och Kent hade på förhand uppmanat fansen att klä sig i vitt. Uppmaningen väckte uppmärksamhet och vissa fans fasade för att det var dags för avskedskonsert. Så var inte fallet, det blev istället en stämningsfull och mytomspunnen afton på Stockholms stadion med alla vitklädda besökare. Biljetterna till konserten sålde slut på bara tre och halv timme vilket är svenskt rekord i biljettförsäljning.

Musikaliska influenser

Kents musik var karaktäristisk för sin tid och slutade aldrig att utvecklades och moderniseras under de många åren som aktiva. Alltid med de svenska texterna i fokus. Några av förebilderna var David Bowie, U2, Radiohead och Depeche Mode. Rent musikaliskt influerades Kent tidigt av band som The Cure, My Bloody Valentine och The Jesus & Mary Chain. Kents musik ligger någonstans i gränslandet mellan pop och rock, kanske utgör den en alldeles egen genre. Det menar i alla fall bandet själva. Med “Tillbaka till samtiden” som gavs ut 2007 kom den största förändringen rent musikaliskt då soundet blev mer syntpop/rock-orienterat än tidigare.