KSMB

KSMB är det svenska punkbandet som startade år 1978. Detta punkband har ofta betraktats som ett av de största och mest inflytelserika svenska grupperna inom denna genre. KSMB har räknats som nummer två efter bandet Ebba Grön. Bandet hette först Skärholmens Gymnasiums Punksemble och i bandet fanns fjorton medlemmar. Här fanns bland annat fyra sångare, bas, gitarr, trummor, såg, kastanjetter med mera. Bandet spelade Sex Pistols och The Clash låtar med svenska texter. Sedan starten så var bandet ett kollektiv där medlemmar kom och gick. Bandet började skriva sin egna musik med texter på svenska. Sex av medlemmarna är de som har skrivit de flesta av låtarna till bandet.

1978 började bandet få mer spelningar. Bandet fick nu namnet KSMB. KSMB är en förkortning av Kurt-Sunes med Berit som är ett namn taget från en sketch i ett radioprogram. Bandet växte sig mer populärt och med tiden fick de kontakt med skivbolaget MNW. Bandet har turnerat mycket genom åren. Första perioden som bandet var aktivt var mellan år 1978 och år 1982. Uppbrottet berodde på att det till slut gick för fort för att de bandmedlemmarna skulle orka mera. Man kunde se deras graffiti här och var. Så som tunnelbanevagnar, stationer, husväggar och hissar runt om i Stockholm. Graffitin gav budskapet “KSMB=VRÅLROCK”.

En gång till

Året 1993 så återförenades dock bandet. Anledningen till denna återförening var att bandets basist Mats Nilsson ville göra en konsert. Han ville göra detta innan han skulle få strålning för att behandla en tumör på en hörselnerv. Mats klarade sin behandling och flera bandmedlemmar ställde upp på hans önskan. Återföreningen ledde till flera konserter. Albumet En gång till skapades och det är KSMB:s fjärde album. Det släppes år 1993. Albumet består av tretton spår där sju bandmedlemmar deltar. Skivan mixades av Robert Wellerfors som också ansvarade för digital mastring Skivbolaget bakom albumet är som tidigare MNW. Denna period som bandet återförenades varade till 1996.

Återförening

År 2013 så hade Lukas Moodyssons film Vi är bäst premiär. Denna film innehåller två låtar från KSMB. År 2015 så återförenas bandet igen för att göra en spelning på Bråvalla festivalen. Festivalen var i Norrköping där man spelade inför cirka 20 000 i publiken. Spelningen här blev väldigt uppmärksammad. Denna spelning var inte planerad utan den blev en hyllning till Lars Jonsson som var en tidigare medlem. Lars Jonsson även kallad Guld-Lars som dessvärre avled innan denna konsert ägde rum. På konserten deltog tio medlemmar. I bandet fanns klaviatur, saxofon, gitarr, bas, sång, trummor, trumpet, samt producent och tekniker.

Mersmak

Spelningen år 2015 på Bråvalla gav mersmak och bandet började skriva nytt material. Bandet består nu bara utav Steppan Guiance och Michael Alonzo. Bandet uppträdde med The Hives på välgörenhetsgalan Hela Sverige Skramlar år 2015. Här uppträdde man med låten “Tänker på dig” Välgörenhetsgalans syfte var att samla in pengar till flyktingkatastrofen. Stora delar av det offentliga Sverige var på plats och galan resulterade i 40 miljoner kronor. Mest fokus på galan låg på musiken. Musiken var i centrum och cirka fyra timmar gick till artisters uppträde. År 2017 släpptes plattan Ond Saga och därefter så följde en turné. Denna turné resulterade i ett slutsålt Cirkus Stockholm.

En slemmig torsk

KSMB vill inte vara still utan väljer att göra en teaterföreställning Föreställningen handlar om punkbandets framgångar och nedgångar. En slemmig torsk är namnet på föreställningen. Föreställningen började med att man fick sålt alla biljetterna till fyra föreställningar i Stockholm. Efter dessa föreställningar så begav man sig på turné i resten av landet. Föreställningen berättar en historia om ett tonårsgäng. Detta gäng blev ett av Sveriges mest populära punkband. Killarna i bandet är redo att förändra världen. Gemenskapen i gänget faller samman i samma takt som framgångarna ökar. Bandet blir mer och mer fokuserat på karriären. Det som var kärlek, uppror och gemensamhet blir istället i svek och brustna drömma.