Mops

Mops var ett svenskt band inom genren punk som var aktiva mellan åren 1979 till 1983. Mops bestod av fyra killar från Stockholm, närmare bestämt ifrån Sollentuna. Bandmedlemmarna, tillika grundarna, av punkbandet Mops var gänget Olle Hillborg, Jonta Petersson, Håkan Lynn och Tomas ”Simpan” Simonsson. De spelade live mycket och uppskattades särskilt för sina svängiga refränger. Mops hann ge ut tre singlar.

Punken i Sverige var stor under den här perioden. Band som Ebba Grön, Docent Död, KSMB och Asta Kask var några av de stora namnen under 80-talet. Främst är det Ebba Grön som sticker ut som kanske det största svenska punkbandet av alla. De hade sin storhetstid parallellt med Mops. Den svenska punken tappade i popularitet ett tag men hade en återkomst även under 90-talet.

Bandmedlemmar

Mops bestod av de fyra medlemmarna Olle Hillborg, Jonta Petersson, Håkan Lynn och Tomas ”Simpan” Simonsson. Olle och Jonta spelade gitarr och sjöng. Håkan spelade bas och sjöng. Tomas ”Simpan” Simonsson spelade trummor i bandet. En klassisk uppsättning för ett gediget punkband. Varför ändra på ett vinnande koncept? Samtliga medlemmar är från Sollentuna norr om Stockholm där de bildade Mops 1979.

Mops medlemmar hoppades på att deras musik skulle nå ut via TV vilket de själva ansåg vara det bästa sättet för att nå ut med sin musik. ”TV är oerhört viktigt för en rockgrupp”, sa trummisen Thomas till exempel i en intervju. Det är det som får fart på skivförsäljningen och det är det som gäller. Konserter och publicitet räcker bara en bit på vägen.

Historia

Det var 1979 som grabbgänget från Sollentuna beslutade att starta ett rockband. De var influerade av band som The Jam och The Who. I början av karriären kallades de för punkbandet Docent Döds lillebröder. Detta med tanke på att musiken liknande Docent Döds musik. Men även för att Mops sångare Olle Hillborg är lillebror till Zebo Hillborg, medlem av Docent Död.

Mops hade nytta av detta släktskap och storebror Zebo Hillborg hjälpte sin lillebror och bandet Mops att få sitt skivkontrakt och producerade även deras första singel. Mops första singel blev “Dina Svarta ögon” och den släpptes av skivbolaget Sonet år 1981. Efter singelsläppet spelade Mops live en hel del och de spelade bland annat på Studion och Ritz i Stockholm.

Säregen stil

Som många andra punkband hade Mops en säregen stil. De använde exempelvis en gammal brandbil som turnébuss som de hade byggt om. Detta väckte en del uppmärksamhet och nyfikenhet. Andra legendariska och punkiga Mops-händelsen var under en spelning då de hade fyllt scenen på Rudbeckskolan (där de även repade) med vespor. De använde så mycket rökbomber att hela skolan fick utrymmas.

Mops sjunger på rak svenska eller stockholmska. Låtarna handlar om vardagliga saker som relationer och refrängen är alltid i fokus. Kanske bidrog deras trallvänliga melodier till att de var ett mycket uppskattat liveband. De var flitiga med scenframträdanden och spelade i hela landet. Bandet kombinerades med studier och att Jonta gjorde lumpen. Mops spelade även på tidningen Heatwaves fester tillsammans med bland annat Docent Död.

Mops singlar

Den första singeln ”Dina Svarta ögon” från 1981 handlar om hemlighetsfulla ögon som bara låtskrivaren vet vad de döljer. Nästa singel blev ”Månen”. Den spelades initialt in av skivbolaget Sonet men gavs ut av Trend Records år 1982. Den tredje, sista singeln blev ”Lisa och Sluggo”, även denna på Trend Records. Mops finns även med på samling-CD:n ”The roots of Swedish Power pop The Mod years”.

Mops splittras

Mops fortsatte att spela mycket ute och de hade även ett par avskedsspelningar efter att de hade bestämt sig för att lägga ner år 1983. Det var främst på grund av att de båda bandmedlemmarna hade Olle och Jonta tröttnat och ville göra tyngre musik. De spelade sen istället i glamrockbandet Glorious Bankrobbers. Håkan startade istället bandet Hungry Headhunters.