The Ark

The Ark var ett mycket populärt svenskt rockband som var verksamma mellan åren 1991 och 2011. De hann släppa fem studioalbum. Debutalbumet gavs ut 2000 i form av “We Are The Ark”, sen kom uppföljaren ”In Lust We Trust” 2002, ”State of the Ark” 2004 ”Prayer for the Weekend” 2007 och ”In Full Regalia” 2010. Under 2011 gav de ut ett samlingsalbum med namnet ”Arkeology”.

Bandet The Ark grundades 1991 utanför Växjö, närmare bestämt i Rottne. Det grundades av Ola Salo, Lars ”Leari” Ljungberg, Mikael Jepson och Magnus Olsson. Frontfiguren Ola Salo hette vid det den tidpunkten Ola Svensson, det var innan han bytte till Salo. Ola Salo skrev i stort sett all text och musik i The Ark. Han har senare fortsatt medverka på kulturscenen och med solokarriär.

Bandmedlemmar

Medlemmarna Ola Salo på sång, Lars ”Leari” Ljungberg på bas och Mikael Jepson på gitarr var alla tre med under alla de år som The Ark var aktiva. 1997 ansökt Martin Axén på gitarr och 1999 anslöt även Sylvester Schlegel på trummor. Jens Andersson var med på klaviatur från och med 2011. Originalmedlemmen Magnus Olsson slutade 1992 och Martin Rosengardten spelade trummor mellan åren 1992–1999.

Den första inspelningen med The Ark är från 1991 med låten the Lamb. 1995–1996 spelades det in en EP i Malmö. Då var de två yngsta bandmedlemmarna bara 18 år gamla. EP:n fick inget bra mottagande och bandet funderade på om det var läge att lägga ner. Lyckligtvis bestämde de sig för att istället fortsätta. Martin Axén kom med i bandet och han hade kontakter.

Skivkontrakt och genombrott

The Ark fick skivkontrakt hos Virgin och Martin Rosengardten ersattes i samma veva av Sylvester Schlegel. Det var under våren 2000 som singeln Let Your Body Decide släpptes. Singeln togs väl emot och The Ark fick vara förband åt Kent under en turné i Skandinavien. 2000 släppte de även singeln It Takes a Fool to Remain Sane som blev genombrottet för The Ark.

Sedan dess har The Ark vuxit i popularitet och deras texter handlar ofta om identitet och att våga gå sin egen väg. It Takes a Fool to Remain Sane följdes upp med en debut-LP. Deras publik och fanskara är stor och hängiven. Även i länder som Finland, Italien och Tyskland blev The Ark framgångsrika med sin säregna stil och slagkraftiga konserter.

Turnésuccé

The Ark fortsatte att växa i popularitet under den här perioden. Under 2005 fanns det planer på USA-lansering. The Ark vad förband under The Darkness turné i Storbritannien och Irland under 2006. Det blev en turnésuccé som fortsatte även i Skandinavien. The Ark vann även pris för bästa klädsel i samma veva. Tidigare producenten Jens Andersson blev medlem i bandet.

När det var dags att ge ut albumet ”Prayer for the Weekend” valde The Ark att byta skivbolag till Roxy Recordings. Under 2007 medverkade The Ark i den svenska Melodifestivalen. Bidraget ”The Worrying Kind” vann både folkets och juryns tycke och vann därmed hela tävlingen. The Ark hamnade på 18:e plats när de tävlade med låten ”The Worrying Kind” under Eurovision Song Contest i Helsingfors.

2007 – ett starkt år

2007 var verkligen ett starkt år för The Ark. Albumet “Prayer for the Weekend” låg högst upp på försäljningslistorna och de fick listettor på topplistorna. Kanske var det här de fick sitt stora kommersiella genombrott. De blev den högst placerade nykomlingen på radions Trackslistan. 2008 fick The Ark motta det prestigefyllda priset “Årets bästa liveakt” i form av en Rockbjörn.

Comeback och avslut

Det var tystare kring The Ark under en tid fram till 2010 då ett nytt album släpptes i form av ”In Full Regalia”. Senare samma år meddelade The Ark att de planerade att lägga ner bandet under den kommande sommaren. De släppte ett samlingsalbum under våren 2011 och fortsatte turnera in i det sista. Den sista klubbspelningen och den sista konserten genomfördes i september 2011.